Karakter Heilige Birmaan

Het karakter van de Heilige Birmaan is zeer prettig. Ze zijn ook zeer zachtaardig, rustig, bescheiden en verdraagzaam. Ze zijn gemiddeld actief; op zijn tijd spelen en ravotten ze, maar ze liggen ook graag “mooi te wezen”.  De speelsheid blijft ook op hogere leeftijd aanwezig. Heilige Birmanen worden niet graag over het hoofd gezien en maken hun wensen duidelijk kenbaar, hetzij door miauwen (soms zelfs schreeuwen!), hetzij door dwingend kopjes te geven of de eigenaar voor de voeten te lopen.Ze zijn echter wel op hun rust gesteld en u moet er dan ook voor zorgen dat uw kat een rustig plekje heeft om zich even terug te trekken.
Men zegt dat de Heilige Birmaan in het algemeen geen schootkat is. Er zijn echter genoeg Birmanen die het heerlijk vinden op schoot. Ze zijn heel graag bij de baas of bazin, daar ze graag contact met de mensen hebben.
Sommige Heilige Birmanen hebben wel eens de neiging zich tot een eenpersoonskat te ontwikkelen, waarbij ze een bepaalde persoon binnen het gezin uitkiezen met wie ze een hechte vriendschapsband aangaan. De Birmaan is geen kat om de hele dag alleen thuis te zitten. In voorkomend geval is het beter om er een tweede kat bij te nemen.  Dit is voor u makkelijker, daar de Birmaan veel aandacht vraagt en het is voor de kat gezelliger om er een speelkameraadje bij te hebben. De Birmaan kan met verschillende huisdieren opschieten, zo ook met een hond, zeker als hij dat van kleins af aan gewend is. Maar opgejaagd worden gaat hem net iets te ver.
Geef de Birmaan een lekkere krabpaal, waar hij zich heerlijk op kan uitleven, en elke kat zit graag hoog om alles te bekijken.